Himu\’s Attempt at Blogging

Tidbits from my thoughts

Archive for the ‘struts’ Category

Struts load-on-startup and Module ‘null’ not found

with 10 comments

I do business logic programming and didn’t ever try to learn UI-related stuff seriously. Recently I decided to learn Struts (used in my company) thoroughly and started with 1.3.8 with Struts In Action as a guide. A logon application was done with necessary adaptations from 1.0 to 1.3.8. I assembled the full application without going through the book in detail. But to my surprise I got the following error when I entered my application URL in the browser:

HTTP Status 500 –


type Exception reportmessage description The server encountered an internal error () that prevented it from fulfilling this request. exception

org.apache.jasper.JasperException: Module 'null' not found.
	org.apache.jasper.servlet.JspServletWrapper.handleJspException(JspServletWrapper.java:512)
	...

root cause

java.lang.NullPointerException: Module 'null' not found.
	org.apache.struts.taglib.TagUtils.getModuleConfig(TagUtils.java:755)
	...

I didn’t have a clue. After lots of experimentation, I finally decided to look into the struts-blank application. The first thing I did was open the web.xml file and voila! I missed the <load-on-startup> element in the <servlet> definition of the Struts ActionServlet. As a result, Struts was not being initialized properly and I got that weird error.

Written by mhimu

August 16, 2007 at 3:45 pm

Posted in struts